Illern - Leta på rätt ställe

Informationen du letar efter är alltid bunden till en källa. Men till vilken?

Möjligheten att få bra sökresultat ökar ju mera du förbereder din sökfråga. Att söka på ett enstaka ord i en söktjänst på Internet, en databas eller en bibliotekskatalog ger ofta alltför långa resultatlistor där de relevanta träffarna är uppblandade med så många irrelevanta att du ger upp när du gått igenom en bråkdel. Sällan finns det en enda ingång där du kan ställa din fråga och få det resultat du behöver. Du måste leta på olika ställen.

Men var ska du leta om du söker information om hur svenskar utvandrat till andra länder? I artiklar (vilka tidskrifter?), uppslagsverk (webbaserade, på biblioteket?), webbsidor (kan jag lita på dem?) etc. Detta ska vi titta närmare på i nästa avsnitt. Den allra viktigaste utgångspunkten för att välja källa är vad du ska använda informationen till. Du kanske också behöver fundera över om du har tid att vänta ett par dagar innan du får det du behöver. Hjälp att välja källa kan vara att tänka utifrån nedanstående

För att hitta olika informationskällor måste du använda olika sökredskap.

böcker - oftast tryckta, ibland elektroniska
för att se vilka böcker (ej artiklar) som finns på biblioteken söker du i bibliotekskatalogen, både i hela Sverige (Libris) och på Lunds universitets bibliotek (Lovisa).

artiklar - ibland tryckta, ibland elektroniska, beroende på ämne
hittar du lättast i därtill avsedda databaser, men ibland får du inte tillgång till hela artiklar i fulltext utan hänvisningar till papperstidskrifter eller till elektroniska tidskrifter som Lunds universitet inte prenumererar på.

webbplatser - elektroniska
kataloger på Internet kan ge dig tillgång till utvalda webbsidor inom ett visst ämnesområde, från ett särskilt land eller för en begränsad målgrupp, men även till generella sökmotorer med miljontals webbsidor och filer i andra format.

Exempel: För att hitta statistik behöver du faktasamlingar, som SCBs årsböcker. Litteratur om svenskarnas utvandring kan du leta efter i databaser (för att hitta artiklar) och bibliotekskataloger (för att hitta böcker).

Vilka informationskällor behöver du använda för din fråga? Gör vårt quiz.

 

 

 

pil